Alliance Française i Linköping

 

Alliance Française skapades i Paris 1883. Det var inte så långt efter det franska nederlaget i kriget mot Tyskland 1871 och nu ville man ersätta krig med kultur; fransk kultur och franska språket skulle spridas över världen. På kort tid bildades föreningar i många av Europas länder, Orienten, Amerika och Australien. Alliance Française finns i dag i 130 länder. Den första alliansen i Sverige grundades i Stockholm 1889. Som fjärde förening i landet bildades Allians Française i Linköping 1919. Totalt finns i dag 20 föreningar med totalt ca 3000 medlemmar.

 

Alliance Française bildar ett internationellt nätverk. Varje år i januari äger en stor samling rum i Paris. De svenska föreningarna träffas också ungefär en gång per år, ömsom i Stockholm och ömsom hos någon av de andra allianserna. Tidigare bjöd franska staten på en eller två föredragshållare som gjorde turné i landet men det har man prutat bort i dag. Fortfarande utgör dock föredrag på franska i tyngre eller lättare ämnen den viktigaste aktiviteten ofta kombinerat med en måltid. I viss utsträckning ordnas föreläsningar på svenska. Vinprovning, ostkunskap, läsecirklar, filmstudior och utflykter är andra verksamheter, alltid med en fransk inriktning förstås.

Några gånger har utställningar i Länsmuseet eller Stadsbiblioteket ordnats.

 

Några data för Allians Française i Linköping är:

Ca 50 medlemmar. Några nya medlemmar per år. 6 sammankomster per år. En vårutflykt varje år tillsammans med allianserna i Norrköping och Nyköping.

 

Medlemsavgift  2023:        PGiro: 571045-4

Enskild: 250 kr
Familj: 400 kr
Student: 150 kr

 

Ordförande är Eva-Lena Bard,

evalena.bard@gmail.com,

info@aflinkoping.se

www.aflinkoping.se